Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, που αποτελούν θεμέλια για μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης αποτελούν βάσεις για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ως πηγή ενέργειας αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα όπως: η σύσταση κυττάρων, η σύνθεση ορμονών, η δημιουργία ινών για τους μύες και η κατασκευή ενζύμων για μεταβολικές
διεργασίες.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι οι βασικές οικοδομικές μονάδες των πρωτεϊνών. Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα που μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνθέσει και τα 20 αμινοξέα από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες. Έτσι πρέπει να λαμβάνει τα 9 που δεν μπορεί να συνθέσει και θεωρούνται απαραίτητα από την διατροφή. Όταν μια πρωτεΐνη περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα στη σωστή αναλογία που απαιτείται για τους ανθρώπους, τότε την ονομάζουμε υψηλής βιολογικής αξίας. Όταν ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν σε πολύ μικρή ποσότητα, τότε χαρακτηρίζουμε την πρωτεΐνη ως χαμηλής βιολογικής αξίας. Τα ζωικά προϊόντα θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας σε σύγκριση με τα φυτικά προϊόντα.
Καλές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται: τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ποικίλλει. Παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του επιπέδου δραστηριότητας και της συνολικής υγείας του οργανισμού διαμορφώνουν το ποσοστό πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για την πρωτεΐνη, είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρος σώματος για ενήλικες που δεν έχουν σωματική δραστηριότητα. Αυτές οι συστάσεις προσαρμόζονται ανάλογα σε αθλητές, εγκύους, θηλάζουσες και ηλικιωμένους.
Commentaires