Το τραχανότο με φέτα και ντοματίνια είναι μια ελληνική εκδοχή του ριζότο, με πρωταγωνιστή τον τραχανά, που δίνει μια πλούσια και βελούδινη υφή. Η σάλτσα ντομάτας, τα μυρωδικά και τα ζουμερά ντοματίνια χαρίζουν φρεσκάδα, ενώ η φέτα προσθέτει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση. Είναι ένα εύκολο και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για ένα comfort γεύμα γεμάτο παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις!
Υλικά (για 2 μερίδες)
• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. τραχανά (γλυκό ή ξινό, ανάλογα με την προτίμησή σου)
• 100 ml σάλτσα ντομάτας
• 300 ml νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
• ½ κύβο λαχανικών
• 12-15 ντοματίνια (περίπου 150 γρ.), κομμένα στη μέση
• ½ κ.γ. ρίγανη
• ½ κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
• ¼ κ.γ. κουρκουμά
• Μια πρέζα κανέλα
• 120 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών, θρυμματισμένη
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
2. Πρόσθεσε τον τραχανά και ανακάτεψε για 1-2 λεπτά ώστε να καβουρδιστεί ελαφρώς.
3. Ρίξε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό και τον κύβο λαχανικών. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.
4. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά (ρίγανη, βασιλικό, κουρκουμά και κανέλα) και τα ντοματίνια. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει (περίπου 10-15 λεπτά). Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμα νερό.
5. Μόλις είναι έτοιμο, βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά και πρόσθεσε τη φέτα. Ανακάτεψε ελαφρώς ώστε να λιώσει ελαφρά μέσα στο τραχανότο.
6. Σέρβιρε ζεστό, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν θέλεις.
Καλή απόλαυση!
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (2 μερίδες)
• Θερμίδες: ~423 kcal
• Υδατάνθρακες: ~52.2 γρ
• Πρωτεΐνη: ~19.3 γρ
• Λίπος: ~17.6 γρ
Comments