top of page

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένας γενικός ορισμός ο οποίος αναφέρεται στους σύνθετους υδατάνθρακες τους οποίους ο οργανισμός δεν μπορεί να τις υποβάλει στην πέψη ούτε και να τις απορροφήσει στο αίμα όπως με τις άλλες θρεπτικές ουσίες. Οι φυτικές ίνες δεν χρησιμοποιούνται για να παράγουν ενέργεια, θερμίδες όπως οι άλλοι υδατάνθρακες, αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Επίσης, δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά» παρόλο που αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Οι φυτικές ίνες αποδίδουν στον οργανισμό 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.



Έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία όπως: Καρδιοπροστατευτική δράση, συμβολή στην υγεία του εντέρου, θετικές επιδράσεις στον διαβήτη, αντιοξειδωτική δράση, στην διατήρηση υγιούς βάρους, στις χρόνιες φλεγμονές και στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες τις διαλυτές και τις αδιάλυτες: οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του εντέρου.

Η ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση φυτικών ινών για άντρες είναι 30-35 γραμμάρια την ημέρα και για γυναίκες 25-32 γραμμάρια την ημέρα.

Καλές πηγές φυτικών ινών: Προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί



9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Pancakes μήλου

Aλκοολ

Αλάτι

Post: Blog2_Post
bottom of page