top of page

Πρωτεΐνη σε σκόνη vs Διατροφή


Η επιστροφή στην καθημερινότητα για πολλούς σημαίνει και επιστροφή στο γυμναστήριο και τις προπονήσεις, την καλή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς ασκούμενους που επιθυμούν να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στο σώμα τους μέσω της διατροφής και της άσκησης είναι η εξής:


« Χρειάζεται να λάβω κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά την άσκηση; »


Η απάντηση είναι πως το σώμα μας έχει ορισμένες ανάγκες σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά το πέρας της άσκησης ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η αποκατάσταση. Οι ανάγκες αυτές είναι εξατομικευμένες και σχετίζονται κυρίως με το βάρος, την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης.Είναι όμως η σκόνη πρωτεΐνης ο ιδανικός τρόπος να δώσουμε στο σώμα μας αυτά που χρειάζεται;Πολλοί φοβούνται πως η προπόνησή τους πηγαίνει χαμένη αν δεν καταναλώσουν ένα scoop πρωτεΐνης μόλις ολοκληρώσουν την άσκηση. Μία σέσουλα με 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ίσως είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να λάβει κανείς αυτά τα συστατικά που χρειάζεται, αλλά για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είναι η προτιμότερη μέθοδος λήψης πρωτεΐνης θα πρέπει να συγκρίνουμε την Πρωτεΐνη σε Σκόνη με τη Διατροφική Πρωτεΐνη.


Παρότι, λοιπόν, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη κερδίζουν ως προς το «βόλεμα» σίγουρα χάνουν ως προς την απορροφησιμότητα και τα θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη που προέρχεται από τη διατροφή είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως η Β12 (ζωικές πηγές), ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια), σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Ε τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.


Ας μη ξεχνάμε ότι η πρωτεΐνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, αποτελεί θρεπτικό συστατικό, δηλαδή περιέχει θερμίδες. Επομένως, άτομα που δεν επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους, προσθέτοντας πρωτεΐνη σε σκόνη πρέπει να αφαιρέσουν πρωτεΐνη από το φαγητό τους μειώνοντας τις μερίδες τους. Είναι άραγε τα shakers εξίσου απολαυστικά με το κανονικό φαγητό;


Τέλος, καλό είναι να προβληματιστούμε και για τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης πρωτεΐνης. Στην περίπτωση που ο ασκούμενος δεν λαμβάνει το συμπλήρωμα σωστά και οργανωμένα ενδέχεται να υπερκαταναλώνει πρωτεΐνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε όργανα που μεταβολίζουν και αποβάλουν υποπροϊόντα της πρωτεΐνης και συνεπώς επιβαρύνουν την υγεία του.


« Τότε γιατί κάποιοι επαγγελματίες αθλητές παίρνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης; »

Συχνά, οι αυξημένες ανάγκες λόγω επαναλαμβανόμενων προπονήσεων μέσα στην ημέρα, τα μικρά μεσοδιαστήματα, η μειωμένη όρεξη λόγω εξάντλησης καθιστούν πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να καταναλώσει την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται για προσλάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης μπορεί να αποδειχθούν μία εύκολη και ασφαλής λύση. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, οποίος έχει υπολογίσει τις ανάγκες του ατόμου και το καθοδηγεί για τη σωστή λήψη των συμπληρωμάτων.


Συνοψίζοντας, οι σκόνες πρωτεΐνης είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα εφόσον προσλαμβάνονται με τη σωστή καθοδήγηση επαγγελματία Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, ωστόσο είναι καλύτερο να προτιμάμε την επαρκή λήψη πρωτεΐνης μέσω των τροφίμων, όταν υπάρχει η δυνατότητα.


145 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Pancakes μήλου

Aλκοολ

Post: Blog2_Post
bottom of page