top of page
Εικόνα συγγραφέαΔημήτρης Γιακουβάκης

Superfoods



Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, παρατηρείται αύξηση προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό έχει δημιουργήσει αυξημένο ενδιαφέρον για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι καταναλωτές προτιμούν πλέον πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, επικεντρώνοντας στα φρέσκα τρόφιμα και εκείνα που προσφέρουν δυνητικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία τους. Λόγω των ανησυχιών για την υγεία, οι παραγωγοί έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία προωθώντας τις "υπερτροφές".


Ο όρος "υπερτροφές" (superfoods) αναφέρεται σε τρόφιμα που διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η διατροφική τους αξία ξεπερνά την ‘’μέση’’΄ τροφή, ενώ μικρές ποσότητες αρκούν για να προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους συνεισφέρει στην υγεία μέσω της δυνατής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδης τους δράσης, προσφέροντας προστασία από τη γήρανση και τα χρόνια νοσήματα.

Παραδείγματα υπερτροφών (και Ελληνικής προέλευσης) περιλαμβάνουν: τσάι του βουνού, ρόδι, Κορινθιακή σταφίδα, λιναρόσπορος, ταχίνι, cranberries, blueberries, goji berries, μαστίχα Χίου, φυστίκια Αιγίνης, κρόκος Κοζάνης, ιπποφαές, κανέλα, γαϊδουράγκαθο, μύρτιλλο, βαλεριάνα.


Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο όρος "υπερτροφές" δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από κανέναν επιστημονικό οργανισμό. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός, κάθε τρόφιμο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά εντάσσεται συνήθως σε αυτήν την κατηγορία. Ορισμένα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές μπορεί να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται μοναδικά υπεύθυνα για την συνολική υγεία του ατόμου. Η υγιεινή διατροφή είναι μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει ποικίλα τρόφιμα.Επιλέγοντας να συμπεριλάβετε υπερτροφές στη διατροφή σας, μπορεί να συμβάλετε στην παροχή πρόσθετων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλομορφίας στη διατροφή και τη συμπερίληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από διάφορες τροφές.




13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page