top of page

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση


Εισαγωγή

Η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, ή γαστροισοφαγική παλινδρομική νόσος, αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαγνώσεις μεταξύ των διαφόρων γαστρεντερολογικών νοσημάτων και συναντάται έως και στο 20% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Yπό φυσιολογικές συνθήκες όταν το στομάχι γεμίζει με τροφή ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας λειτουργεί την τροφή να ανέβει προς τα πάνω. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο σφιγκτήρας χαλαρώνει με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να διαφεύγει προς τον οισοφάγο. Επειδή το περιεχόμενο του στομάχου είναι όξινο, όταν βρεθεί στον οισοφάγο δημιουργεί δυσάρεστα συμπτώματα και ορισμένες βλάβες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως είναι αίσθημα καύσου, όξινες αναγωγές, πόνος στο θώρακα, βήχας και βράγχος φωνής, ενώ υπάρχουν και άλλα πιο σπάνια. Είναι σημαντικό εάν βιώνετε τέτοια συμπτώματα να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό προκειμένου να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.


Επιπτώσεις

Η εκτεταμένη έκθεση του οισοφάγου στα γαστρικά υγρά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αλλοιώσεων σε αυτόν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η οισοφαγίτιδα, ο οισοφάγος Barret και αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.



Διατροφικές οδηγίες

Υπάρχουν διατροφικοί χειρισμοί που μπορούν να βελτιώσουν την συμπτωματολογία όπως:

  • Απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ή σε άτομα που είχαν πρόσφατη αύξηση του σωματικού τους βάρους

  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφής για 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση

  • Αποφυγή μεγάλων γευμάτων

  • Αποφυγή λιπαρών γευμάτων, όπως τηγανητά τρόφιμα και γλυκά

  • Αποφυγή καφέ και αλκοόλ

  • Ενίσχυση πρωτεϊνών στο γεύμα

Γενικές συστάσεις

  • Διακοπή καπνίσματος

  • Αποφυγή άσκησης αμέσως μετά το γεύμα


Συμπερασματικά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την διατροφή μπορούν να ανακουφίσουν αισθητά τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.


120 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page